Selecteer een pagina

voorkant_JB_voor_beginnersIn ‘Jeroen Bosch voor Beginners’ neemt de auteur Frank van Geloven de lezer aan de hand mee door de wereld van Jheronimus ‘Jeroen’ Bosch. Hij tracht het leven van Bosch in diens stad ‘s-Hertogenbosch te ontsluiten voor iedereen, die zich met het oog op het komende Jeroen Bosch Jaar verder wil verdiepen in deze Middeleeuwse schilder. Bosch geniet wereldwijd een geweldige reputatie. Van Tokyo tot New York, van Chicago tot Moskou en van Madrid tot Helsinki. Overal vind je fans van Jeroen Bosch.

Merkwaardig genoeg is de waardering voor deze Middeleeuwse kunstenaar in zijn eigen omgeving veel beperkter. Veel mensen in ‘s-Hertogenbosch hebben wel eens van de figuur Jeroen Bosch gehoord. Maar niet door zijn mystieke schilderijen en zijn wereldwijde erkenning als visionair, maar meer door zijn 80 jaar aanwezige standbeeld op de Markt én het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Die relatieve onbekendheid in Bosch’ eigen stad was voor de auteur één van de drijfveren voor het schrijven van dit boek.

Het concept van ‘Jeroen Bosch voor Beginners’ bestaat uit vijftig vragen en vijftig antwoorden. In compacte hoofdstukken en rijk geïllustreerd met foto’s van de Bossche fotograaf Dirk Kreijkamp. De schrijver heeft niet de pretentie, dat hij met zijn boek alle raadsels rond zijn voormalige stadgenoot ontsluiert. Daarvoor is er helaas te weinig vastgelegd over Jeroen Bosch. Maar aan de hand van vorige onderzoeken, oude publicaties en archieven ontsluit ‘Jeroen Bosch voor Beginners’ al heel veel.

De auteur komt tot een aantal nieuwe en frisse conclusies over mysteries rond Jeroen Bosch. Conclusies, die wellicht ook bij vroegere onderzoekers bekend waren, maar die zij links lieten liggen. Het kunsthistorische aspect van de werken van Bosch heeft in het verleden veel meer aandacht gekregen dan diens leven. Dat laatste komt juist ruimschoots aan bod in dit nieuwste boek over de grootste Europese kunstenaar van de Late Middeleeuwen.

Laat u verrassen. Koop het boek in ‘s-Hertogenbosch bij boekhandel Adr. Heinen, boekhandel Maaspoort, het Jheronimus Bosch Art Center of online bij Coopersenco ‘Jeroen Bosch voor Beginners’ kost € 19,95.